Balanceren tussen een Muziekcarrière en Ouderschap?

Het leven als muzikant is al een uitdaging op zich, met zijn onvoorspelbare roosters, late nachten en constante creatieve druk. Voeg daaraan de verantwoordelijkheden van het ouderschap toe en je hebt een uniek soort puzzel om op te lossen. Mijn eigen ervaring als muzikant en kersverse vader van een prachtig zoontje van 9 maanden heeft me enkele inzichten gegeven, maar ik ben nog steeds op zoek naar die perfecte balans.

Hieronder heb ik alvast een aantal eerste lessen die mij helpen, in de hoop dat het voor jou ook iets makkelijker te balanceren is!

1. Begrijp je prioriteiten

Elke muzikant en ouder weet dat het leven onvoorspelbaar kan zijn. Daarom is het belangrijk om te weten wat je prioriteiten zijn. Wat is op dit moment het belangrijkste voor je? Dit is natuurlijk heel veel, maar het kan niet allemaal en wat ik nu ga zeggen is heel moeilijk te accepteren, ook voor mij(nog steeds): Het is oke dat bepaalde dingen even geen prioriteit hebben.

Geef je les? Dan is werken en lesgeven, lessen maken en administratie bijhouden al genoeg. Oefenen kan best even op een lager pitje, Lesgeven houd je scherp, beter worden komt daarna wel weer.

Speel je veel live? Schrijven en het kennen van je muziek icm het reizen en de logistieke uitdagingen die daarbij komen kijken, zijn ook uitdaging genoeg.

Oefening: Schrijf je top drie prioriteiten op in zowel je muziekcarrière als je gezinsleven. Deze oefening kan je helpen bij het identificeren van je focuspunten en mogelijke knelpunten. Schrijf daarna bij alle 6 punten op wanneer dit minimaal geslaagd is en wat 1 ding is wat jij kan doen om te optimaliseren.

Voor mij ziet dit er ongeveer zo uit:

Privé:

  1. Werk blijft in de Drumschool, thuis ben ik thuis. Dit is gelukt wanneer ik thuis geen administratie hoef te doen en vooruit werk aan lessen en bijv blog posts. Wat mij helpt is om mijn laptop op te bergen, out of sight, out of mind, en deze niet te pakken wanneer ik het niet gepland heb.

  2. Sporten. Mijn doelen bijstellen. Wanneer ik 3 keer in de week kan hardlopen, of kan krachttrainen ben ik helemaal happy. Daarnaast doe ik zoveel als mogelijk lopend: naar werk, boodschappen en wandelingen met Sil. Ik plan mijn 3 training momenten 2 weken vooruit en geef mijzelf dan de flexibiliteit om te bepalen of ik een rondje ga rennen, of wat meer tijd heb voor de sportschool.

  3. Mediteren. Mediteren geeft mij overzicht, rust en maakt het makkelijker om flexibel te zijn. Ik ben blij wanner ik 1 keer per dag mediteer, minimaal 10 minuten. (voorheen deed ik dit 2x 20 minuten per dag)

2. Communiceer, communiceer, communiceer!

Als er één ding is dat ik heb geleerd, dan is het dat communicatie de sleutel is. Ik kan niet verwachten dat mijn vrouw weet hoe druk mijn schema kan zijn als ik het haar niet vertel. Omgekeerd is het essentieel voor mij om te weten wat er thuis speelt, zodat ik mijn best kan doen om er te zijn wanneer ik het meest nodig ben. Onze creative breinen zijn nou eenmaal vaak druk en chaotisch, het is geen wonder dat veel muzikanten ADD, of ADHD hebben! Het krijgen van een baby maakt dit zeker niet makkelijker. Deel de chaos in je hoofd af en toe, dat mag, je doet het echt samen.

3. Maximaliseer je tijd

Als muzikant zijn je uren vaak allesbehalve standaard. Je kunt 's avonds laat optreden en in de vroege uurtjes thuiskomen. Hier komt effectief tijdmanagement om de hoek kijken. Wees creatief in het vinden van momenten om zowel aan je muziek als aan je gezin te besteden. Zelf plan in mijn dag helemaal in. Niet op de minuut, wel op het uur, wetende dat ik altijd flexibel moet blijven en dat SIl mijn schema bepaalt, niet mijn agenda. Maar toch he: als het goed loopt en ik kan mijn schema volgen, dat scheelt dat wel denk ruimte en geloof mij, de slaaptekorten zorgen ervoor dat alle ruimte helpt!

Tip: Gebruik agenda-apps om je dag te plannen. Als je weet dat je een late nacht voor de boeg hebt, probeer dan overdag wat quality time met je kind door te brengen.

4. Stel grenzen

Het is gemakkelijk om overweldigd te raken door de eisen van het ouderschap en een muziekcarrière. Ik heb zelf gevoeld hoe uitdagend het kan zijn om nee te zeggen, vooral wanneer er aantrekkelijke kansen voorbij komen. Maar soms is het stellen van grenzen essentieel voor je mentale welzijn en dat van je gezin. Heb je hier moeite mee, of vind je het moeilijk om te bepalen waar je nee tegen kan en mag zeggen? Plan vooral een gesprekje met mij in!

5. Vraag om hulp wanneer je die nodig hebt

Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om hulp te vragen. Of het nu gaat om kinderopvang, advies van medemuzikanten, een coach😉 of gewoon een vriend die een luisterend oor biedt, het is oké om hulp te vragen.

6. Creëer een ondersteuningssysteem

Dit is niet alleen een uitdaging voor mij; veel muzikanten worstelen met het balanceren van hun carrière en gezinsleven. Zoek medemuzikanten op die hetzelfde doormaken. Deel ervaringen, tips en advies. Deze ondersteuning kan onbetaalbaar zijn.

7. Wees aanwezig

Wanneer je bij je kind bent, wees dan echt aanwezig. Mobiele telefoons en andere afleidingen weg. Ik heb ontdekt dat deze momenten van echte verbinding me helpen om me opgeladen en gefocust te voelen.

8. Accepteer dat je niet alle antwoorden hebt

Ik geef het toe, zelfs met alle tips en trucs die ik heb opgedaan, heb ik nog niet alle antwoorden. En dat is oké. Het ouderschap is een reis, net als een muziekcarrière. Het is een voortdurend leerproces.

De balans vinden tussen mijn muziekcarrière en het ouderschap is een voortdurende reis vol vallen en opstaan. Het is zeker niet eenvoudig, maar het is de moeite waard. Elke dag biedt een nieuwe kans om te leren en te groeien. En hoewel ik misschien niet alle antwoorden heb, weet ik dat ik, met geduld, doorzettingsvermogen en de steun van mijn vrouw, vrienden en familie, zowel een succesvol muzikant als een goede papa kan zijn.


Vorige
Vorige

Voorbereiding: De Sleutel tot Innerlijke Rust

Volgende
Volgende

Ademhalingstechnieken voor muzikanten